• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3
  • slide 4
  • Slide 5

Heldagarsresor

Vi reser tidigt på morgonen och kommer hem mellan 19 och 21. Förmiddagskaffe, lunch, eftermiddagskaffe och eventuellt en kvällsmacka ingår. För detaljer om respektive resa, se beskrivning.
En dag i Skånes hjärta.
DE SMÅLÄNDSKA GLASBRUKEN
Vattenriket i Kristianstad
Ljuset på Österlen
Skånska slott och herresäten
SÖDER OM LANDSVÄGEN
Tjolöholms slott
Västkusten = Bästkusten
Våren i Fyledalen
Visingsö, en ö i Vättern
Älgsafari

 

 


En dag i Skånes hjärta.

Avresa från hemorten kl: 8.00 i modern turistbuss. Vi tar plats och beger oss mot Ringsjön och mitt i skogen vid Höör ligger Backagården där dagens förmiddagskaffe med fralla serveras.
Är man i Höör trakten kan man ju titta in på Bilema, så det gör vi. Efter diverse inköp åker vi vidare till Hurva Gästis, en ”klassiker” längs med vägen Malmö-Kristianstad. Här är det ingen som skall gå hungrig ifrån bordet.
Det kommer att serveras en komplett lunch och inget skall fattas.
När vi nu är mätta kan det vara skönt med en promenad i byn och titta in i affärerna.

Så tar vi plats i bussen för att på små vackra vägar ta oss upp till annan klassiker nämligen Bialitt. Alla kommer kanske ihåg Lasse Holmkvists program från 60–talet som sändes härifrån. Här kommer eftermiddagskaffet att serveras.

Efter gott kaffe med bröd åker vi tillbaka till Helsingborg, vi tackar varandra för en trevlig dag tillsammans. Beräknad hemkost cirka 18.00.

I resan ingår: Bussresa i modern turistbuss, förmiddagskaffe med fralla, lunch på Hurva gästis, eftermiddagskaffe på Bialitt och moms.
Allt är klart för en trevlig dag tillsammans i hjärtat av Skåne.

Till start

 

 

DE SMÅLÄNDSKA GLASBRUKEN

Kosta och Åfors med Växjö domkyrka
Avresa från hemorten i modern turistbuss kl: 7,30 . Vi kör E4 mot Traryd och mot rastplatsen Sjöboda, här kommer dagens förmiddagskaffe med fralla att serveras.
Efter en halvtimme sitter vi i bussen igen för att resa vidare. Vårt första besök blir Domkyrkan i Växjö. Vi får en guidad rundvandring i kyrkan och då speciellt se det nya altare som Bertil Wallien har gjort och som är mycket sevärt.
Efter besöket i kyrkan åker vi vidare, nu mot Kosta. På Kosta värdshus serveras dagens lunch. Efter det blir det tid för att titta på glastillverkningen och på försäljningen. Där brukar vara några små bodar där man har försäljning av diverse föremål, man behöver inte köpa men det kan vara intressant att titta.
Vi tar plats i bussen för att ta oss ner till det lilla glasbruket Åfors.
Det är här som de kända glaskonstnärerna Bertil Wallien och Ulrika Hydman–Wallien tillverkar och försäljer sina alster. Här är priserna högre, dels för att tillverkningen är svårare och dels för att Bertil och Ulrika är kända över hela världen. Roligt att titta, kanske köpa.

Dagens eftermiddagskaffe intar vi på fina Södra Sandsjö café, gott kaffe och 15 sorters bröd brukar räcka till alla, i alla smakriktningar. Här finns också en presentaffär.
Så tar vi plats i bussen igen för att ta oss hemåt över Ryd, Lönsboda, Broby och Hässleholm.

Beräknad hemkomst kl. 19.30.
I resan ingår följande; bussresa i turistbuss, förmiddagskaffe, guidad rundtur i Växjö domkyrka, lunch, eftermiddagskaffe och moms.

Till start

 

 

Vattenriket i Kristianstad,  Furuboda kursgård och Forsakar.

Avresa i modern turistbuss från hemorten kl: 8.00.
Via Hässleholm kommer vi till Kristianstad. Där går vi till sjöss för att vara med om att se vattenriket runt Kristianstad. Under tiden intar vi dagens förmiddagskaffe med fralla ombord.
Ett besök på Furuboda kursgård brukar vara mycket intressant och lärorikt här serveras också dagens lunch.
Efter lunch kommer någon från gården att berätta om dess verksamhet och dess historia ibland till sång och musik. Brukar vara ett mycket uppskattat inslag i resan.

Vi hoppas på vackert väder och åker vidare till Forsakar som är en ravin med höga bokar och en pärlande liten bäck som rinner fram. Vi tar en liten promenad och njuter av den vackra naturen och den fina fågelsången, man går efter hur mycket man själv orkar.

Dagens eftermiddagskaffe dricker vi på Forsakars restaurang som bjuder på gott kaffe med hembakat gott bröd därtill. Därefter hemresa med beräknad ankomst till hemorten till kl. 18.00.

I resan ingår bussresa, båtresa med förmiddagskaffe med fralla, lunch på Furuboda, guidning och visning av Furuboda kursgård, eftermiddagskaffe och moms.

Till start

 

 

Ljuset på Österlen

Avresa från hemorten kl: 8.30.
Vi tar motorvägen ner till Lund över Dalby till den vackra rastplatsen vid väg 12. Här dricker vi det medhavda förmiddagskaffet.
Så tar vi plats i bussen för att köra ner genom Blentarp och kommer till Ystad som vi gör igenom för att komma till Kåseberga.
I Kåseberga hamn kan vi köpa nyfångad fisk eller rögad fisk eller i glasburk allt efter tycke och smak.
Dagens lunch serveras på förnämliga Löderups strandbad där varmrätt, smör, bröd, sallad, vatten eller öl och kaffe på maten ingår.
Vi fortsätter vår resa över Skillinge och Brantevik och kommer till Kiviks musteri. Vi besöker musteriet och fyller på förråden med varor från fruktriket.
Eftermiddagskaffet står på tur. Vi dricker det på fina Café Annorlunda som ligger vid Stenshuvud. Här serveras kaffe med hembakade kakor till, och man får äta så mycket man orkar.

Så tar vi plats i bussen för hemresa till Helsingborg över Lövestad, Övedskloster och Kävlinge.

I resan ingår; bussresa i modern turistbuss, lunch enligt ovan, eftermiddagskaffe på Café Annorlunda och moms.

Till start

 

 

Skånska slott och herresäten

Avresa kl. 8.00 från hemorten i modern turistbuss.
Vi kommer idag att se på en del av alla de skånska slotten. Jag kommer att berätta om vem som byggde slottet och när de byggdes, vem som äger slottet idag och om någon speciell händelse har ägt rum på slottet.

Vi börjar med att ta oss till Gedsholm, Dufveke, Axelvold, Knutstorp, Trolleholm och kommer till Trollenäs där vi dricker förmiddagskaffe. Här finns också en mindre affär för mindre inköp för den som så önskar.
Skarhult har en spelkortssymbol i sitt vapen gissa vilket, annars ser vi det på byggnaderna när vi åker förbi. Vidare mot Löberöds gård, Björnstorp, Häckeberga och kommer så till Svaneholm slott.
Dagens lunch äter på mysiga Fars Hatt i Skurup.
Efter en god lunch åker vi vidare mot Marsvinsholm, Krageholm, Bellinga, Snogeholm och Sövdeborg.

För att så att säga komma ner på jorden dricker vi eftermiddagskaffet i den lilla enkla men mycket vackra Sjöbo kaffestuga.

Då börjar vi så smått att ta oss tillbaka till Helsingborg men först tittar vi på Övedskloster och Viderup. Nu är vi så trötta på alla slott så nu blir det skönt att komma hem till sitt eget lilla slott eller koja.

I resan ingår bussresa i modern turistbuss, förmiddagskaffe med fralla, lunch på Fars hatt, eftermiddagskaffe på Sjöbo kaffestuga och moms.

Till start

 

 

SÖDER OM LANDSVÄGEN

SKANÖR OCH FALSTERBO

Avresa från hemorten kl. 9.00 i modern turistbuss. Vi beger oss söderut och ner till Järavallen vid Barsebäck. Där dricker vi busskaffe med fralla.
Efter gott kaffe fortsätter vi ner genom Malmö och Limhamn till tvillingstäderna Skanör och Falsterbo.
I Skanör finns det faktiskt ett övergångställe för gäss och har vi tur blommar ljungen på de stora hedarna runt Skanör och Falsterbo.

Dagens lunch serveras på FBUs: kursgård i Höllviken.

Efter lunch tar vi plats i bussen och åker vidare, nu med besök hos Bärnstenssnidaren i Kämpinge. Tomas Brost berättar vad han har att erbjuda, samtidigt som han också berättar om just bärnsten.
Vi tar oss igenom Trelleborg, beser Trelleborgen från bussfönstret och åker ner till Smygehuk.

Här dricker vi eftermiddagskaffe, efter kaffet finns det tillfälle för dem som önskar köpa lite fisk med hem till kvällsmaten.
På småvägar vänder vi så åter mot norr, och så småningom tillbaka till hemorten. Beräknad hemkomst kl. 18.00.

I resan ingår bussresa i modern tuistbuss, förmiddagskaffe med fralla från busscaféet, komplett lunch, entré till bärnstenssnidaren, eftermiddagskaffe och moms.

Till start

 

 

Tjolöholms slott

med Berte museum

Avresa från hemorten i modern turistbuss kl. 8.30. Vi beger oss ut på motorvägen för att snabbt ta oss till dagens höjdpunkt. Vid den fina rastplatsen Susedalen som ligger vackert mellan Halmstad och Falkenberg tar vi förmiddagskaffe från busskafeét.

Tjolöholm inköptes 1892 av den förmögne göteborgsköpmannen James Fredrik Dickson, stallmästare vid Kungl. Majt:s hov. Hans tidigare egendom på Onsala gav inte tillräckligt med bete åt de förnämliga rashästar han födde upp. På Tjolöholm kunde han skapa gynnsammare förutsättningar för sitt stuteri och samtidigt inrätta sig som det anstod hans välstånd och hans skotska påbrå.

1897 lät James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche - tillika hans kusin - utlysa en arkitekttävlan om ett slott som enligt byggherrens önskemål helst borde vara i Elisabetansk stil, även kallad tudorstil.

Dagens lunch serveras i den gamla skolan som nu omgjord til en trevlig restaurang.

Efter god lunch fortsätter vi söder ut för ett besök på Berte lantbruksmuseum. Här finns en skolsal och tillika världen största pappersbonadsmuseum. Ett intressant museum.

Nu är det tid för eftermiddagskaffet som idag serveras på Wapnö slott.

Så beger vi oss åter mot hemorten med beräknad hemkomst till kl. 18.00.

I resan ingår: bussresa i modern turistbuss, förmiddagskaffe från busskaféet, entré och guidning på Tjolöholmsslott, lunch, entré på Berte museum och eftermiddagskaffe på Wapnö slott och moms.

Till start

 

 


Västkusten = Bästkusten

Vi besöker Evert Taube, om han är hemma
Avresa i modern buss från hemorten kl: 7.30. Vi tar full fart med en gång för idag skall vi långt. Vi följer E6:an och i höjd med Varberg blir det förmiddagskaffe med fralla på motell Björkäng.

Vi fortsätter mot Göteborg som vi kör igenom och upp till Stenungsund, över nya Tjörnbron som har fått några år på nacken och bort till båten som tar oss över till Malö.

Här börjar vi med att äta lunch och det blir givetvis något från havet. Vi hälsar på hos Handelsman Flinck och frågar om Evert har varit här idag, man vet aldrig.   

Vi fortsätter vår resa och åker över den lilla bron till Flatön. Under tiden kommer vi att få berättat om Evert Taube och höra hans musik förstås. Vi njuter av alla dessa kobbar och skär och över den vackra naturen som inspirerat Evert till hans underbara texter i sina melodier.

Nästa vägfärja tar oss över till Bokenäs och mycket längre norrut kommer vi inte idag. Vi börjar så smått att svänga söder ut genom Henån och ner till Stenungsund och till Quality hotell där dagens eftermiddagskaffe kommer att serveras.

Så sätter vi full fart hemåt genom Göteborg förbi Kungbacka och Varberg, men vi stannar till och tar en kvällsmacka i Kvibille.

Beräknad hemkomst kl. 20.30.

I resan ingår: bussresa i buss med handikapplift, förmiddagskaffe med fralla, lunch med dryck & kaffe och kaka på maten, eftermiddagskaffe, kvällsmacka och moms.

Till start

 

 

Våren i Fyledalen och visst blommar äppleträden i Kivik

Avresa från hemorten kl. 8.30. Vi tar motorvägen ner till Lund över Dalby till den vackra rastplatsen vid väg 12. Här dricker vi det medhavda förmiddagskaffet.
Så tar vi plats i bussen för att köra ner till den vackra Fyledalen som vi åker igenom och njuter av den vackra våren igenom bussfönstret.
Ett litet besök hos Bo Olssons köpcentra i Tomelilla kan vara intressant, kanske någon hittar något användbart till bra pris.

Dagens lunch serveras på någon trevlig restaurang i Tomelilla trakten där varmrätt, smör, bröd, sallad, vatten eller öl och kaffe på maten ingår.
Vi fortsätter vår resa över Glimminge hus och på småvägar kommer vi till Kiviks musteri. Det brukar vara ett uppskatta besök så vi fyller på förråden med varor från fruktriket.

Eftermiddagskaffet står på tur. Vi dricker det på fina Café Annorlunda som ligger vid Stenshuvud. Här serveras kaffe med hembakade kakor till, och man får äta så mycket man orkar.
Så tar vi plats i bussen för hemresa till hemorten över Lövestad, Övedskloster och Kävlinge.

I resan ingår; bussresa i buss i modern turistbuss, förmiddagskaffe med fralla, lunch, eftermiddagskaffe på Café Annorlunda och moms.

Till start

 

 

Visingsö, en ö i Vättern

Avresa från hemorten kl 7.00. Vi tar oss upp till Halmstad och fortsätter på den så kallade ”Nissastigen” till rastplatsen vid Torup. Här serverar vi busskaffe med nybakade frallor.
Via Smålandsstenar och Jönköping kommer vi upp till Gränna och Visingsö. Vi tar båten över till Visingsö för att sen med häst och vagn, så kallat remmalag, ta oss runt på ön. Under rundturen görs bl.a. ett besök i Kumlaby kyrka. Entré till kyrkan ingår inte i resans pris.

Vi intar dagens lunch på en av de restauranger som finns på ön.
Efter lunchen kan man göra ett besök i en av landets största och förnämsta barockträdgårdar - Visingsborgs Örtagård. Över 700 olika växtsorter, med allt från krydd- och medicinalväxter, till färggranna blommor och buskar. Entréavgift ingår inte i resan. Den som vill kan göra ett besök i Brahekyrkan.

Det finns också en mängd småbutiker nere vid hamnen, där man kan flanera runt.
Så tar vi färjan tillbaka till fastlandet, där vi sätter oss i bussen för att ta oss mot Helsingborg. Men först måste vi göra ett besök för att se på polkagristillverkning och göra eventuella inköp.

Via E4:an tar vi oss tillbaka mot Skåne och Helsingborg.

Eftermiddagskaffet dricker vi på klassiska Gyllene Rasten vid sjön Vidöstern.  

Beräknad hemkomst vid 20-tiden.

I resan ingår; bussresa i modern turistbuss, förmiddagskaffe med fralla från busscaféet, lunch, båtresa till och från Visingsö, resa med remmalag, eftermiddagskaffe och moms.

Till start

 

 

Älgsafari, i de småländska skogarna

Vi reser hemifrån kl. 08.30 och åker mot Ingeborrarp där vi börjar med att dricka förmiddagskaffe med fralla. Vår guide tar oss med på en liten rundvandring i Ingeborrarps friluftsmuseum. Vi får bland annat se hur man förr gjorde vattenpumpar av stockar.

På småvägar åker vi därefter till Vittsjö där dagens lunch serveras.

Nu åker vi till Markaryd och besöker vårt lands största nu levande, fritt strövande djur, älgen. Vi tar plats i traktortåget som tar oss ut i naturen, för det är vi som ska besöka älgfamiljen strax utanför Markaryd.

Efter besöket hos älgarna åker vi vidare till Hillesgården där vi dricker eftermiddagskaffe. Efter gott kaffe kan vi besöka secondhand-butiken som ligger på området.

Så beger vi oss hemåt efter en härlig dag ute i naturen, beräknad hemkomst kl. 18.00.

I resan ingår: Bussresa, förmiddagskaffe, entré med guide på Ingeborrps friluftsmuseum, lunch på Furuliden i Wittsjö, älgsafari med guide, eftermiddagskaffe och moms.

Till start

JP-resor AB | Sofiebergsv. 91B | S-25661 Helsingborg, Sverige | Tfn: +46 42 242402 | Mobil: 0708 434282 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Bankgiro 5093-5469